20 godina postojanja Linuxa -
20 godina postojanja Linuxa

20 godina postojanja Linuxa

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 07 april 2011 09:47

Prošlo je 20 godina otkako je Linus Torvalds, tada student finskog univerziteta, objavio da je započeo rad na Linux kernelu, i pozvao zainteresovane da se priključe razvoju. Nedugo zatim objavio je Linux pod GPL licencom. Ostalo je istorija.

Danas, Linux okuplja milione ljudi iz svih dijelova svijeta, te je zasigurno jedan od najvećih kolaboracionih projekata u istoriji IT industrije. Sveprisutnost Linuxa je očigledna. Ima ga posvuda, na superračunarima, na desktop računarima, mobilnim uređajima, TV uređajima, u automobilima, tablet računarima, e-book čitačima, itd.

 

U čast 20 godina Linux-a, Linux Fondacija pripremila je prigodan video u kojem su, kako oni kažu, na njihov način ispričali priču o Linux-u. Ukoliko i Vi imate svoju priču o Linuxu i ideju kako da to pretočite u video, Linux Fondacija vas poziva da se prijavite na konkurs.

Pobjednici će biti objavljeni na Linux konferenciji u Vankuveru koja se održava od 17-19. avgusta, a najbolje radove biraće sam Linus Torvalds.  Još načina na koje možete da se pridružite proslavi 20 godina postojanja Linux-a možete pronaći na sljedećoj lokaciji: http://www.linuxfoundation.org/20th

 

 


Poslednje ažurirano subota, 09 april 2011 11:24