Debian i softverski patenti - Debian -
Debian i softverski patenti

Debian i softverski patenti

PDF Štampa El. pošta
Napisao Zlatan Todorić   
ponedeljak, 05 mart 2012 13:00

Debian GNUDebian Projekat je 19.februara objavio svoju legalnu polisu kako će se odnositi prema softverima koji će se naći u njegovoj arhivi.

Debian Projekat ima odlučan stav kada su softverski patenti u pitanju:  mi smatramo da su softverski patentni prijetnja svima te da su kamen spoticaja Debian Projektu u misiji da se stvori potpuno Slobodan operativni sistem kako bi svako mogao da ga koristi. Mi smatramo da softverski patenti apsolutno ne pomažu inovaciji i ohrabrujemo programere da se usprotive softverskim patentima.

 

 

U isto vrijeme, de facto data mogućnost softverskog patentiranja u nekoliko zemalja širom svijeta, bitno je da ne precijenimo ili potcijenimo opasnost softverskih patenata. Posebno smo zabrinuti oko patenta FUD i radimo na tome da razjasnimo slučaj. Nakon objavljivanja Community Distribution Patent Policy FAQ, omogućavanje načina ophođenja prema patentima u Debian arhivi je naš sljedeći korak u borbi sa softverskim patentima za koje očekujemo da će biti odbačeni. Zahvaljujemo se advokatima iz Software Freedom Law Center na saradnji povodom ovog problema.

"Agresija patentima se je proširila kroz IT industriju u ovim trenucima"- izjavio je Eben Moglen, jedan od osnivača Software Freedom Law Center. "Stranke su potrošile milijarde dolara kako bi iskoristile monopol patentima s ciljem da zaustave inovaciju i prijete inovatorima. Usvanjem ove polise Debian se priprema na borbu kako bi zaštitio svoje programere i korisnike na efikasniji, snažniji i pametniji način".

Lider Debian Projekta Stefano Zacchiroli izjavio je: "Debian ima dugu tradiciju u borbi za prava svoji korisnika na potpuno slobodan operativni sistem. FUD poktopava ovo. Ova polisa u Debian arhivi će pomoći u reduciranju patenta FUD među našim korisnicima".

Polisa i kontaktne informacije se mogu naći ovdje.


Poslednje ažurirano ponedeljak, 12 mart 2012 15:20