Džepne Linuks distribucije - Ostale distribucije -
Džepne Linuks distribucije

Džepne Linuks distribucije

PDF Štampa El. pošta
četvrtak, 19 maj 2011 17:18

Slika by focusoft (Flickr.com)U sledećem tekstu želio bih da zanemarimo velike distribucije koje obiluju  velikim repozitorijumima i velikim brojem volontera, posvetimo se na trenutak malim projektima koji stanu u džep, distribucijama čiji kod možete da pročitate za jedno poslijepodne uz šoljicu kafe.

O čemu se ovdje radi?

U svijetu slobodnog softvera preovladavaju distribucije kao što su Debian, Ubuntu, Fedora, Linux Mint, itd. Možemo reći da su to vodeće distribucije (Major Distribution) koje nude korisniku širok dijapazon mogućnosti i svakodnevno se popravljaju i dorađuju, ali kao u svakom poslu postoje minimalisti koji žele da proguraju svoje ideje. Ovaj tekst je upravo posvećen njima i njihovim mini-distribucijama.

 

Damn Small Linux baziran na Debian-u i live verziji KNOPPIX Linux-a nalazi se na samom vrhu mini-distribucija sa veličinom od 50Mb.DSL (Damn Small Linux) sadrži JWM i Fluxbox grafičko okruženje, većina programa dolazi uz sam sistem mada možete uvijek da dodate nešto novo kao kod većine distribucija.Tvorci DSL-a su "magično" nagurali u njega sledeće programe:

DSL-a su "magično" nagurali u njega sledeće programe:

 • XMMS
 • FTP client
 • Spredsheet
 • Email
 • Wordprocessor
 • Three editor like Nedit,nVi,Zile
 • Xpdf
 • AIM
 • IRC
 • VNCviewer
 • SSH/SCP server and client, DHCP client,PPP,PPPoE and Web Server
 • Calculator
 • Fluxbox window manager
 • System monitoring apps
 • USB support

Ako niste zaboravili radi se o 50MB-noj distribuciji koja ima veoma široke primjene. Iz ličnog iskustva znam da dosta web dizajnera koristi DSL na virtuelnoj mašini kao mini-server. U nekim slučajevima, ukoliko rade na više poslova, naprave za svaki posao jedan sistem uređen prema potrebama trenutnog posla.Trenutno DSL dolazi u 32-bitnoj verziji prvenstveno namjenjen starijim kompjuterima. Tako da ako imate u podrumu neku praistorijsku mašinu, instaliranjem DSL-a vratićete je opet u funkcionalnost. Mislim da nema potrebe da pričamo o sistemskim zahtjevima ove distribucije.

Napomena:cijeli sistem se učita u radnu memoriju, instalacije gotovo da i nema. Nevjerovatna brzina odziva. Tvrdi disk se koristi samo u radu sa datotekama, u ostalim slučajevima je neaktivan.

Damn Small Linux

 

TinyMe

Distribucija bazirana na Mandriva Linuksu i mini-distribuciji Unity. Koristi OpenBox grafičko okruženje iz koga je izvučen maksimum. TinyMe zauzima 181 MB memorijskog prostora. Samo neophodni programi se nalaze u sistemu. TinyMe ima prednost nad ostalim mini-distribucijama, dolazi sa preinstaliranim Smart Package Managerom omogućavajući korisniku da kroz intuitivan dizajn samog menadžera preuzme željenje pakete sa Interneta. Kao što smo napomenuli na početku teksta TinyMe je 3x veći od DSL-a ali razlika u grafičkom prikazu desktop-a je enormna. Sa desne strane dobijate TinyMe monitoring tools kako bi imali uvid u iskorišćenost vaših resursa (vjerujemo da se nećete često osvrtati na ovu opciju). Preporučujemo ovu distribuciju kao funkcionalnu i upotrebljivu u svakodnevnom radu.

TinyMe distribucija

 

Puppy

Linuks koji donosi vesele boje, inovativan dizajn i veliku funkcionalnost. Projekat zamišljen kao Recover Tools koji je skrenuo sa puta.

Ljudima iz open-source community-a kada spomenete Puppy svi će se slatko nasmijati i reće vam da tako nešto jednostavno morate probati. Puppy ima status nezavisne distribucije (independent) tj. nije baziran ni na jednoj distribuciji. Kao i DSL učitava se u radnu memoriju što nam govori o velikoj brzini i optimalnom iskorištenju resursa. Postoje mogućnosti boot-a sa USB, CD,  memorijske kartice, Zip diskete, što nam daje veliku portabilnost. Zanimljiva opcija integrisana u Puppy Linuks je da možete narezati sistem na CD-RW disk i prilikom korištenja  snimate promjene koje ste napravili te ih dodate na postojeći CD-RW. Na taj način kroz rad izgrađujete svoju distribuciju prema vašim potrebama.

CrunchBang Linux

Baziran na Debian-u sa OpenBox windows manager-om i Xfce grafičkim okruženjem. Žargonski rečeno CrunchBang predstavlja "ogoljeni" Debian sistem sa minimalnim hardverskim zahtjevima. Praktičan za starije verzije prenosnih računara. Mada je grafičko okruženje po default-u veoma odbojno, kroz par jednostavnih opcija možete to veoma brzo da popravite i dobijete veoma lijepo desktop okruženje. Što se tiče same podrške, sistem je up-to-date i vjerovatno od pomenutih distribucija najbrže se razvija. Iznenađujuće, ali CrunchBang ima mnogo korisnika koji pažljivo prate rad development tima i učestvuju u razvoju same distribucije. Prepočucujemo da probate ovaj sistem ako imate neki stari laptop koji nema dovoljno resursa da se izbori sa komercijalnim sistemima.

CrunchBang Linux

Zaključak: navedene distribucije su praktične i koriste se za poslove gdje ostale distribucije zakažu uglavnom zbog velike potrošnje resursa. Veliki broj programera koji se bavi sistemskim programiranjem koristi ove distribucije kako bi poboljšali svoje vještine u programiranju i izbjegli opterećenje koje donose velike distribucije. Otvoren kod vam otvara i mogućnosti, tako da ako napravite neku aplikaciju ili na neki način poboljšate distribuciju pokažite to svima i doprinesite zajedinici.

 

Napomena:Pomenute distribucije uglavnom razvija mala grupa ljudi od svega 2-3 čovjeka sa idejom da se savršenstvo ogleda u minimalizmu. ;)


Poslednje ažurirano petak, 23 septembar 2011 17:43