Debian Bug Squashing Party

Ovaj vikend će se održati Debian Bug Squashing Party u prostorijama URCa. Na id...

FreedomBox 0.1

FreedomBox je interesantan projekat čija je misija kreiranje malog, jeftinog i j...

Republičko takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola

U subotu 21. 04. 2012. na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci je održano takm...

Okupljanje Linux korisnika u Beogradu, Sava Centar 29.04.2012. početak u 13:00h

O čemu se radi? Opušteno okupljanje uz ćaskanje i piće. Priča je skroz neformaln...

  • Debian Bug Squashing Party

  • FreedomBox 0.1

  • Republičko takmičenje iz informatike za učenike srednjih škola

  • Okupljanje Linux korisnika u Beogradu, Sava Centar 29.04.2012. početak u 13:00h

Novi Linux kernel 3.3 uključuje Android kod i neke nove funkcije

PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandar Milić   
subota, 21 april 2012 19:07

Nova verzija Linux kernela sa kodnim imenom Version 3.3 koja bi trebalo da bude puštena za oko nedelju dana, dolazi sa veoma interesantnim i korisnim dodacima. Naime radi se o tome da će biti raspoloživ Android kernel kod, kao i  funkcije za nadogradnju mreže.

Pošto nova verzija kernela je neophodna jer na staroj verziji treba popravi probleme sa mrežom, raspodjelom memorije i drajverima, vreme izlaska novog kernela je produženo dok se ovi problemi ne riješe.

Inače Android integracija nije jedino što je dobro na novoj verziji kernela. Version 3.3 takođe ima Apache 2.0, lincencirani Open vSwitch (višeslojni virtuelni Switch). Ovo pomaže usmjeravanju saobraćaja između različitih viruelnih mašina na istom hostu, kao i između virtuelnih mašina i fizičke mreže.

Greg Kroah-Hartman (Linux kernel maintainer) je izjavio da buduće verzije sa Android i Linux integracijom, takođe možda uključuju bolje karakteristike upravljanja napajanjem.

Poslednje ažurirano nedelja, 22 april 2012 19:36
 

Kreator Linuxa odbio da se pridruži Apple-u

PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandar Milić   
nedelja, 25 mart 2012 19:04

Šta biste radili da ste dobili ponudu za posao od sada pokojnog Stiva Džobsa? Da li biste prihvatili, ukoliko biste morali da napustite svoju strast prema projektu i pridružite se Apple-u? Pretpostavka je da bi se mnogi od nas smrtnika ipak odlučili da prihvate. Linus Torvalds ipak nije, prema najnovijem članku u Wired-u. Torvalds je dobio ponudu za posao od Stiva Džobsa pre više od 10 godina, a ponuđeno mu je da radi na adaptaciji Unixa za MacOS. Ali, postojao je i uslov da prestane sa svim radovima na Linuxu. "Unix za najveću korisničku bazu: to je bio teren." rekao je Torvalds za Wired i dodao: "On je želeo da radim za Apple i ništa više za Linux... Ja sam rekao ne".

Poslednje ažurirano utorak, 27 mart 2012 11:24
Opširnije...
 

Canonical objavljuje - Ubuntu za Android

PDF Štampa El. pošta
Napisao Aleksandar Milić   
nedelja, 18 mart 2012 21:58

Canonical je objavio da lansiraju Ubuntu za Android. Ubuntu za Android je u suštini puni Ubuntu za desktop mašine pokrenut na Android telefonima kada je na baznoj stanici. To je veoma slično što Motorola's Atrix ima.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 19 mart 2012 21:22
Opširnije...
 

Intervju sa Joey Hessom

PDF Štampa El. pošta
Napisao Zlatan Todorić   
nedelja, 18 mart 2012 11:53

Džoi Hes (Joey Hess) je dugogodišnji Debian Developer. Poznat je kao tvorac nekoliko značajnih i korisnih softvera poput debian-installer, debhelper, debconf, ikiwiki... Takođe je pokretač Debian CUT projekta te veoma doprinosi git softveru. Džoi je jedan od DD koje sam upoznao u toku DebConf11 koji se održavao u Banja Luci i čija istorija u Debianu je zaista impresivna. Održali smo jedan kratak intervju i evo šta je ima da kaže:

Engleska verzija:

1.First of all, introduce yourself - who you are and when did you start your journey in Debian?

I got started in Debian rather a long time ago, in 1996, so I have a long history with the project. I've taken a year away once or twice, and been paid to work full-time on developing Debian a few times as well. For me Debian provides an overarching context for whatever interests me at a given time, whether it be making Debian easy to install, or one of my current main interests, the Haskell programming language.

Poslednje ažurirano utorak, 20 mart 2012 08:23
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 2 od 28