LUGoNS projekat - Virtuelna učionica

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
subota, 18 februar 2012 20:49

LUGoNS pokreće projekat virtuelne učionice.

Projekat virtuelne učionice ima za cilj podizanje informatičke pismenosti kao i širenje F(L)OSS-a. Pokrivaće razne teorijske i praktične teme kao što su: korišćenje raznih programa i alata (vi/vim, emacs, nano, diff, patch, gdb, ...), instalacija i konfiguracija servisa (httpd, ftp, sshd, ...), programiranje (bash, python, c, c++, ...) (predlozi su uvek dobrodošli).

Poslednje ažurirano subota, 18 februar 2012 20:59
Opširnije...
 

Canonical predstavio Ubuntu TV

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
ponedeljak, 09 januar 2012 13:25

Na sajmu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu, Canonical je predstavio Ubuntu TV. Svim Unity korisnicima okruženje će biti dobro poznato, s obzirom da se radi upravo o Unity okruženju prilagođenom za pregled filmova, TV serija, muzike, YouTube klipova i sl.

Trenutno se na sajmu u Las Vegasu nalazi samo jedan Ubuntu TV, ali iz Canonicala se nadaju da će se do kraja godine pojaviti televizori pogonjeni Ubuntuom, iako nisu specificirali koji proizvođači su potpisali ugovor. Canonical će se na ovom polju morati da takmiči sa divovima poput Google-a i Apple-a koji bi takođe trebali da predstave svoje prominentne TV proizvode do kraja godine.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 09 januar 2012 14:14
Opširnije...
 

Canonical uklanja Java pakete iz Ubuntua

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
utorak, 20 decembar 2011 00:00

Canonical je 15. decembra objavio, da će ukloniti sve Sun JDK (Java Development Kit) pakete iz Canonical Partner repozitorijuma. Budući da je Oracle u penziju poslao "Operating System Distributor Licence for Java", Canonical više nema dozvolu da redistribuira nove Java pakete.

S obzirom na to, Canonical će u bliskoj budućnosti objaviti prazne pakete u repozitorijumima, uklanjajući tako Sun-ove  JDK pakete sa korisničkih mašina kroz uobičajeni apdejt proces.

Poslednje ažurirano utorak, 20 decembar 2011 00:36
Opširnije...
 

Knjiga: "Sigurni koraci malog pingvina"

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
ponedeljak, 19 decembar 2011 23:23

Knjiga na srpskom o operativnom sistemu Ubuntu i osnovama računarstva, dostupna za besplatno preuzimanje.

„Sigurni koraci malog pingvina“ je besplatna elektronska knjiga na srpskom. Sadrži uvodni deo o računarskim osnovama, nakon čega slede uputstva za operativni sistem Ubuntu, čemu je i posvećen najveći deo knjige.

Iako autor Aleksandar Stanisavljević u uvodu navodi da „projekat nije zamišljen kao uputstvo koje u najkraćim i nedvosmislenim crtama objašnjava konkretan problem“, mi se ne bismo složili. Naprotiv, smatramo da je jedna od odlika ove knjige pregled instalacije OS-a i osnovnih koraka u radu sa sistemom Ubuntu.

Poslednje ažurirano ponedeljak, 19 decembar 2011 23:38
Opširnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Strana 4 od 28