Envidija se pridružila Fondaciji Linuks - Programi -
Envidija se pridružila Linuks Fondaciji

Envidija se pridružila Linuks Fondaciji

PDF Štampa El. pošta
Napisao Vedran Novakovic   
petak, 09 mart 2012 17:36

KOMPANIJA ENVIDIJA (NVIDIA), poznata po svojim grafičkim karticama Džifors (GeForce) i procesorima Tegra, upravo se pridružila Linuks Fondaciji (Linux Foundation). Ova Fondacija nastala prije pet godina udruživanjem dve druge grupe koje su razvijale i promovisale Linuks standarde, sponzorišu istraživanje i saradnju na ovoj platformi, uključujući i rad kreatora Linuksa, Linusa Torvaldsa.

 

Kao i drugi projekti otvorenog koda, i ova Fondacija ima sponzore među glavnim tehnokompanijama, uključujući IBM, Intel i Orakl (Oracle). Pošto je njen aktivni član i kompanija AMD, Envidijino pridruživanje znači da su njeni članovi svi vodeći proizvođači čipova. To istovremeno znači i da će, ako ništa drugo, bar novčano pomagati budući razvoj Linuksa.

Međutim, iako su njeni predstavnici izjavili da će njeno članstvo omogućiti nova iskustva korisnicima i razvijačima Linuksa, to ne mora da znači da će kompanija promeniti svoje proizvode kako bi ih učinila prijemčivijim za Linuks. I Adobi (Adobe) je srebrni član fondacije, kao i Envidija, ali je do sada pružao samo nominalnu podršku Linuksu u svojim proizvodima, a nedavno je čak ugasio svoj Fleš plejer (Flash Player) za ovu platformu.

Envidija već nudi svoje zaštićene upravljačke programe za Linuks na personalnim računarima, koji odlično rade, ali ih članovi zajednice otvorenog koda ne mogu lako mijenjati. Za razliku od nje, AMD nudi otvorene opcije za svoje grafičke procesorske jedinice Radeon.

Izvor: Mikro.rs


Poslednje ažurirano ponedeljak, 12 mart 2012 15:23