Instalacija Linux distribucije sa USB-a - Programi -
Instalacija Linux distribucije sa USB-a

Instalacija Linux distribucije sa USB-a

PDF Štampa El. pošta
Napisao Marko Tutoric   
subota, 19 februar 2011 23:05

UNetbootin vam omogućava da kreirate butabilan Live USB stik za Mint, Debian, Ubuntu, Fedora, i druge distribucije Linuxa bez DVD/CD-a, probate a kasnije i instalirate na Vaš hard disk. Program radi na Linux-u i na Windows-u. Možete izabrati da program za Vas skine neku od Linux distribucija ili da sami izaberete već neki .iso fajl koji ste sami preuzeli. Takođe, ako nema distribucije koju Vi želite na popisu otiđite na oficijalni sajt distribucije koju želite, preuzmite je i sa Unetbootin-on napravite butabilan USB.

 

Preuzmite Unetbootin:
LINUX
Windows

Zahtjevi:
* Microsoft LINUX ili Windows 2000/XP/Vista/7.
* pristup internetu za skidanje distribucije za instalaciju, ili unaprijed preuzeti ISO fajl

Trenutna verzija ima ugrađenu podršku za automatsko preuzimanje i učitavanje sljedećih distribucija, iako instalacija drugih distribucija je takođe podržana:

UNetbootin se takođe može koristiti za razne sistemske alate, uključujući: Parted Magic, SystemRescueCD, Super Grub Disk, Dr.Web Antivirus, F-Secure Rescue CD, i Kaspersky Rescue Disk, Backtrack, Ophcrack, NTPasswd, Gujin, Smart Boot Manager (SBM), FreeDOS.

INSTALACIJA

1. Ako koristite Linux, napravite fajl izvršnim tako što ćete na njega kliknuti desnim klikom pa na Properties-> Permission "Excute this file"), a zatim pokrenite program, biti ćete upitani za lozinku, zatim glavni prozor će se pojaviti, gdje ćete odabrati i instalirati distribuciju (USB stik ili hard disk). Nakon toga restartujte Vaš računar i podesite da USB bude butabilan. Više o tome pročitajte u nastavku.

 

2. Ako koristite Windows, pokrenite fajl, odaberite „distirbution“ i verziju koji želite da program za Vas preuzme ili izaberite „diskimage“ ako imate već preuzetu distribuciju.
Pod „type“ izaberite vaš USB i pod „drive“ stavite slovnu oznaku vašeg USB-a, ako niste sigurni otiđite u meni gdje se nalaze sve vaše particije hard diska i provjerite. Restartujte računar i butajte USB.

 

Kako podesiti BIOS da buta USB-a

Poslije restarta, kada ste Vaš USB napravili butabila trebate podesiti u Bios-u vašeg računara da taj USB čita kao primarni medij. To ćete uraditi tako što jednostavno kada se računar pali partite donju liniju i pisaće “For quick boot meni press F11” ili neku drugu tipku zavisno od računara. Kada se otvori Boot meni samo izaberite Vaš USB.

Ako vam ne prikazuje koja je tipka za brzi Boot onda na istom mjestu morate pratiti koja je tipka za SETUP BIOS-a. Obično je to DEL, F2 ili F10. Nakon što uđete u BIOS tražite BOOT ORDER, BOOT PRIORITY ili BOOT SEQUENCE. Tu stavite da Vam na prvom mjestu bude USB, a ostalo Hard disk I DVD/CD rom. To obično uradite sa tipkama F5 i F6 ili + i -. Ako tu ne prepoznaje USB nego samo vaš HDD onda morate da nadjete Hard Disk Drive i na prvo mjesto stavite USB pa onda HDD i onda se vratite na BOOT ORDER gdje će te sada imati mogućnost da izaberete USB. Poslije idite na EXIT i save configuration. Nemojte zaboraviti izbaciti USB stik kada završite jer će Vam računar stalno butati sa USB-a osim ako ponovite ovaj korak i na prvo mjesto vratite da Vam bude Hard disk. Kada se UNetbootin pokrene samo idite na Default i to bi bilo to.

Sada možete da koristite LIVE distribuciju Linuxa ili da je instalirate na Vaš hard disk (RECOMMENDED)


Poslednje ažurirano ponedeljak, 21 februar 2011 20:55