Instalacija Ubuntua - Dual Boot - Programi -
Instalacija Ubuntua - Dual Boot

Instalacija Ubuntua - Dual Boot

Prije nego što instalirate Ubuntu, svaka distribucija podržava live verziju odnosno može se probati a da se ne instalira. Pa ako vam se dopadne možete pokrenuti instalaciju i uživati u linux distribuciji.

Prva i osnovna stvar je da podesite da se boot- sa CD/DVD pa ako nije boot-abilan CD/DVD da čita boot sa diska. Da bi se ovo podesilo morate ući u BIOS (Basic Input Output System) na svom računaru. Kod većine računara se prilikom paljenja pritisne taster “Del”. Otvori vam se sličan prozor kao na slici, nađete stavku boot i na prvo mjesto postavite vaš optički uređaj (CD/DVD) a na drugo mjesto postavite vaš HDD (Hard Disk). Snimite podešavanja u BIOSu i izađete iz istog.

 

 

Sada ubacite CD Ubuntua. Kada očita ponudi vam 5 opcija, izaberete podrazumjevani jezik na kome će teći instalacija sistema. Izaberite po volji.

Sledeći korak je da izaberete drugu opciju (Install Ubuntu).

Sledeći korak je da odaberete jezik na kom će da bude sistem (Ubuntu) poslije završene instalacije.

Sledeći korak je da izaberete vašu lokaciju zbog vremenske zone.

Sledeće što birate je tastatura. Koju tastauru posjedujete tu izaberite. Pošto je na mom laptopu USA nju sam izabrao.

Sada dolazi glavna stvar, na kom mjestu na HDD-u da instalirate vaš Ubuntu. Sada izaberete zadnju opciju Manual.

Sada nađite sebi slobodnu particiju na kojoj nema podataka (Možete i u windowsu napraviti particiju na kojoj zelite instalirati linux).

Sada pravimo swap particiju za linux. Swap particija omogućava da kada je vašem računaru potrebno da pokrene programe koji su veći od raspoložive fizičke memorije, koristi swapping tehniku. Većina modernih operativnih sistema koristi swapping (zadržao sam engleske reči, jer mi malo bezveze zvuči prevod), koja podrazumeva da se delovi memorije (misli se na RAM memoriju) privremeno smeštaju na čvrsti disk, dok se drugi podaci učitavaju u prostor RAMa. Sada idite na New partition u prostor za veličinu swap particije upišite broj koji je duplo veći od vase Ram memorije. Znači ukoliko imate 1GB ram memorije vi stavite 2GB (odnosno 2048MB - 2na11). Pod opcijom Use as stavite swap area. Idite na ok.

Ponovite postupak na ostatku slobodnog prostora samo sad stavite Ext3 file system, i u mount point izaberite “/”. Kao što vidite linuks omogućava da na različitim particijama/diskovima čuvamo podatke ali to je već druga tema. Kliknite ok, pa forward.

Sada upišite svoje ime (username) i lozinku (password) pod kojim će te se logovati na Ubuntu.

Na ovoj opciji mozete povući nalog (account) i sa windowsa koji će biti dostupan kada se završi instalacija.

Sačekate da se instalacija završi i restartujete računar, ali ne zaboravite da izvadite CD.

Sada prilikom podizanja sistema ponudiće vam se opcije koji sistem želite da učitate - Windows ili Ubuntu. Ovo radi specijalni program koji se naziva bootloader, a koji se učitava prije bilo kojeg sistema instaliranog na vašem računaru. U našem slučaju bootloader je GRUB (GRand Unified Bootloader).

Ako želite da na prvom mjestu bude ponuđen windows system moraćemo izmjeniti par stavki u GRUBu. Otvorite terminal (Aplication->Accessories->Terminal) Kucajte sledeće komande :

 

cd / (enter)
cd /boot/grub (enter)
sudo gedit menu.list (enter)

Otvoriće vam se editor u kome svašta piše :) . Na 14 liniji piše “default 0”, vi promjenite na 4, time će biti obilježeno da se windows prvo učitava. Na liniji 19 imate timeout vreme koje treba da istekne pa da se učita system koji je markiran. Stavite kraće ako vam je 10 sekundi predugačko.