Canonical uklanja Java pakete iz Ubuntua - Ubuntu -
Canonical uklanja Java pakete iz Ubuntua

Canonical uklanja Java pakete iz Ubuntua

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
utorak, 20 decembar 2011 00:00

Canonical je 15. decembra objavio, da će ukloniti sve Sun JDK (Java Development Kit) pakete iz Canonical Partner repozitorijuma. Budući da je Oracle u penziju poslao "Operating System Distributor Licence for Java", Canonical više nema dozvolu da redistribuira nove Java pakete.

S obzirom na to, Canonical će u bliskoj budućnosti objaviti prazne pakete u repozitorijumima, uklanjajući tako Sun-ove  JDK pakete sa korisničkih mašina kroz uobičajeni apdejt proces.

Canonical takođe savjetuje svim korisnicima da migriraju na OpenJDK što je prije moguće, da bi izbjegli eventualne otkaze sistema. Instaliranje icedtea6-plugina za veb preglednik, i openjdk-6-jdk ili openjdk-6-jre za virtuelnu mašinu, riješiće problem.

"Zbog ozbiljnog sigurnosnog rizika, Canonical odmah objavljuje sigurnosni apdejt za Sun JDK plugin za veb preglednik, koji će onemogućiti plugin na svim mašinama. Ovo će ublažiti rizik od malicioznih sajtova koji bi eksploatisali ovaj propust Sun JDKa.", rekao je Marc Desiauriers iz Canonicala u sigurnosnoj objavi.


Poslednje ažurirano utorak, 20 decembar 2011 00:36