Ubuntu 11.10 je tu! - Ubuntu -
Ubuntu 11.10 je tu!

Ubuntu 11.10 je tu!

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
petak, 14 oktobar 2011 17:04

Nakon uobičajenih 6 mjeseci razvoja nova verzija Ubuntu distribucije juče je ugledala svjetlost dana. Ubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot" od juče je spreman za preuzimanje.

Za PC korisnike, Ubuntu 11.10 je dostupan na laptopima, desktop i netbook računarima, sa jedinstvenim izgledom i načinom korišćenja kroz Unity interfejs, sa novinama poput specijalizovanih "Lenses", svojevrsnog dodatka fajl menadžeru. Pronalaženje i instaliranje softverskih paketa pomoću Ubuntu Software centra je sada mnogo lakše, zahvaljujući poboljšanjima u brzini, boljim funkcijama pretrage, te generalno poboljšanjima u načinu korištenja. Pored boljih performansi, nova verzija donosi i novi, estetski privlačniji, izgled.

Novi login screen dostupan je u novoj verziji - Light DM, o kojem smo već pisali. Takođe, novi Ubuntu donosi i nove podrazumjevane aplikacije poput Mozilla Thunderbird-a (koji je zamjenio do tada podrazumjevani Evolution e-mail klijent), Shotwell photo manager-u su povjerene funkcije osnovnog pregleda i uređivanja fotografija, uz integraciju sa Flickr-om, Facebook-om i ostalim društvenim mrežama. Nova aplikacija je i ‘Deja Dup’ backup tool koji omogućava da izvršite backup vaših fajlova na odvojeni hard disk, particiju, ili vaše parče Ubuntu One oblaka.

Ubuntu Software Centar je doživio par izmjena takođe. Sa novim poljem za pretragu, te rafiniranijim opcijama filtriranja i pretrage softvera. Naravno sve to je zaokruženo novim i ugodnijim izgledom.

Novina je i "multiarch" podrška, tako da bi korisnici 64bitnih verzija bez problema  trebali da instaliraju i koriste 32bitne aplikacije.

Novi Ubuntu nesporno izgleda mnogo ljepše, ali je i brži, tako bar tvrde u razvojnom timu. Ipak, da bi bili u mogućnosti da besprekorno koristite novi Ubuntu, moraćete da posjedujete pristojan hardver (1GB RAM-a, te procesor na bar 1GHz). Uzevši u obzir performanse današnjih računara, ovo ne bi trebalo da predstavlja veliki problem. Neke od mana koje se spominju su sporije boot  vrijeme (15-25 sekundi čekanja do login screena), te brže trošenje baterije, koje se može pripisati kernelu korištenom u Ubuntu 11.10.

"Dašak" novog Ubuntua možete doživjeti na www.ubuntu.com/tour ;)

 

 

Kubuntu: http://kubuntu.org/news/11.10-release
Xubuntu: http://xubuntu.org/news/11.10-release
Edubuntu http://edubuntu.org/news/11.10-release
Mythbuntu: http://mythbuntu.org/11.10/release
Ubuntu Studio: https://wiki.ubuntu.com/UbuntuStudio/11.10release_notes
Lubuntu: https://wiki.ubuntu.com/Lubuntu/Announcement/11.10


Poslednje ažurirano petak, 14 oktobar 2011 18:12