20 nevjerovatnih godina - Vijesti -
20 nevjerovatnih godina

20 nevjerovatnih godina

PDF Štampa El. pošta
nedelja, 28 avgust 2011 11:31

Nedavno završeni LinuxCon, održan u Vankuveru od 17. do 19. avgusta, bio je poseban zbog velikog jubileja. Naime, kao što većina vas već sigurno zna, Linuks kernel je "živ i diše" već punih 20 godina. Da, prošlo je toliko mnogo, od kako je Linus Torvalds, tada student Finskog univerziteta, počeo sa radom na svom "hobi OS-u", i nedugo zatim pozvao zainteresovane da se pridruže. "Ostalo je istorija", kako bi to popularno rekli.

Danas je Linuks možemo slobodno da kažemo, izborio svoje mjesto među operativnim sistemima. IT tržište se mnogo izmjenilo od Linusovog čuvenog posta na newsgrupi, sve do sada. Svjedoci smo mnogih promjena, nekih novih "velikih igrača", rasta popularnosti socijalnih mreža, vraćanja nekim starim trendovima sa novim imenom (cloud  computing), najezde pametnih telefona, tablet računara i sličnih čuda. Često možemo da čujemo proricanja poput "smrti tradicionalnog desktopa", korištenju samo "cloud aplikacija" i sličnih predviđanja. Iako Linuks, po udjelu na tržištu, i dalje nije dovoljno kompetitivan desktop OS, svakim danom dobija sve više novih pristalica i korisnika, ne samo za kućnu upotrebu, već sve više i u poslovne svrhe. A ako mu mogu zamjeriti nedovoljnu kompetitivnost na tom dijelu, Linuks je kao serverski OS postao gotovo standard. Oko 90% svih servera (u razne namjene), pokreće upravo neki derivat odnosno Linuks distribucija. Superračunari su takođe jedan od segmenata u kojoj je Linuks neprikosnoven kao platforma.Sa Google-ovim izbacivanjem Androida, dobili smo Linuks i na pametnim telefonima, čija prodaja bilježi stalni rast iz mjeseca u mjesec. Android naravno možemo shvatiti kao Linuks distribuciju. Koliko je Linuks korišten u akademskim krugovima, laboratorijama, industrijskim postrojenjima, automobilima, kućnim uređajima, itd. izlišno je govoriti.

Ono što je Linuks od početka činilo posebim, i unaprijed garantovalo uspjeh, jeste njegova otvorenost i velika zajednica korisnika koja ga je zapravo i dovela do pozicije u kojoj se danas nalazi. Od trenutka spajanja sa GNU projektom, možemo reći da je Linuks postao zaokružen projekat. Pokazujući da je sloboda veoma bitna stvar, čak i kad je upotreba i kreiranje softvera u pitanju.

20 godina poslije, sve što možemo da uradimo je da kažemo: HVALA! Hvala Linuksu za sve što nam je pružio, hvala svim ljudima što su pomogli njegovom razvoju, hvala ljudima koji su nas uveli u njegov svijet, hvala im što su nam pokazali koliko je bitno sarađivati i dijeliti znanje. Nadamo se i vjerujemo, da bez obzira na to šta sutra donosi, u tom sutra ima mjesta za Linuks i da ga očekuje svijetla budućnost.

 

Linuks - NEKAD I SAD

 


Poslednje ažurirano nedelja, 28 avgust 2011 12:22