AMD u Open Source priči - Vijesti -
AMD u Open Source priči

AMD u Open Source priči

PDF Štampa El. pošta
subota, 09 jul 2011 08:43

Popularni proizvođač hardvera AMD želi da poveća svoju prisutnost na mašinama koje pokreće Linuks operativni sistemi, te je u tu svrhu angažovao dva poznata imena iz Open Source zajednice.

Michel Dänzer and Christian König su dobro poznati programeri Linuks drajvera za grafičke kartice.

Prema popularnom sajtu Phoronix, Dänzer dolazi iz Vmware-a, a Konig je predstavio HDMI audio podršku za Redeon HD drajver, a kasnije i xf86-video-ati DDX, te Radeon DRM drajver.

AMD je iznenadio sve kada je izjavio da će pružiti zvaničnu podršku open source drajverima za njihove grafičke kartice, te na taj način utvrditi stabilan set open source grafičkih drajvera za Linuks.

Problem sa drajverima u binarnom obliku je bio taj što Linuks nije dizajniran tako da bi bio u mogućnosti da ih koristi. Iako je bilo moguće koristiti drajvere u takvom obliku, to je zahtjevalo  mnogo komplikacija.

Mnogo toga se promjenilo u proteklih godinu dana. Iako je udio Linuksa na desktop tržištu još uvijek u stagnaciji, porast Linuks baziranih operativnih sistema poput Androida i Chrome OS-a, ukazalo je AMD-u da je postojanje open source drajvera za njihove čipove sve važnije. Takođe, AMD je shvatio da pod svojim okriljem mora da ima ljudi iz open source zajednice, ako želi da njihovi čipovi rade na velikom broju različitih mašina.

Izvor


Poslednje ažurirano subota, 09 jul 2011 09:24