Koliko je teško koristiti Linuks? - Vijesti -
Koliko je teško koristiti Linuks?

Koliko je teško koristiti Linuks?

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
četvrtak, 23 jun 2011 23:55
Indeks članka
Koliko je teško koristiti Linuks?
Strana 2
Sve strane

Najčešći odgovor na pitanje:" Zašto ne koristite Linuks?" je taj da je on pretežak i komplikovan za korištenje. Da li je to baš sasvim tako pročitajte u članku ispod čiji original (dole je prevod) možete pronaći na sljedećem linku.

 


Možda izgleda teško odgovoriti na pitanje iz naslova, ali mislim da je odgovor prilično lagan. Linuks je težak za korištenje onoliko koliko vi želite da bude. Najjednostavnije. Da naglasim da ovdje ne govorim o instalaciji ili konfigurisanju. Govorim o svakodnevnoj upotrebi - ustanete ujutru i upalite računar, radite na njemu tokom dana i naveče ga ugasite.

Ako ste entuzijastični korisnik komandne linije, onda će Linuks koji izaberete upravo to da reflektuje. Isto važi za klikomane (one koji prefereiraju GUI pa mnogo klikću :)). Postoji mnogo Linuks distribucija kojima je jako bitno korisničko iskustvo i koje se razvijaju u tom pravcu.

Za skoro sve što može da vam padne na pamet postoji Linuks distribucija specijalno kreirana za tu svrhu. Linuks je poput transformersa među operativnim sistemima, postoji štošta oku nevidljivo ;)

Ukoliko želite da konfigurišete firewall, možete to uraditi na "hardcore" način i ručno mjenjati iptables zapise, ili jednostavno završiti posao klikćući po ušminkanom interfejsu. Ako želite da kreirate dokument, možete iz komandne linije echo-om snimiti u fajl, ili jednostavno koristiti neki od tekst editora sa mnoštvom opcija. Kako god vama i vašim potrebama najbolje odgovara.

Ono što Linuks čini lakim ili teškim za korištenje nije sam operativni sistem, nego je spremnost na različite zahtjeve ta koja određuje lakoću korištenja. Kao što mi je više puta sugerisano lakoća korištenja, ne tehnička superiornost, je ono što "average Joe" smatra bitnim.Poslednje ažurirano ponedeljak, 27 jun 2011 19:46