O nama - Vijesti - ULKRS
O nama

O nama

PDF Štampa El. pošta

 

Udruženje Linuks korisnika Republike Srpske nastalo je kao rezultat inicijative koja već dugo postoji, a koju  su pokrenuli entuzijasti i zadovoljni korisnici ovog operativnog sistema.Udruženje je nastalo 27.01.2010. g. na osnivačkoj skupštini. Ideja za osnivanje ovakvog udruženja mnogo je starija nego ono samo.

Budući da open source zajednica raste, u smislu broja osoba koji su na bilo koji način uključeni u isti, a i uzevši u obzir da su već formirane razna udruženja i organizacije u okruženju na ovu temu, bilo je prirodno da se organizuje tako nešto i kod nas. Posjedovanje licenciranog softvera u svijetu je već odavno norma koju svi korisnici (privatni i poslovni) moraju da ispune,a ta norma počinje da se, sve više , sprovodi i kod nas.

Ovim udruženjem nastojaćemo da upoznamo sve ljude zainteresovane za korišćenje ovog slobodnog operativnog sistema, u bilo koje svrhe. Mogućnosti za eksploataciju ovog operativnog sistema su beskonačne, kao i broj softvera za različitu namjenu koji su nastali kao doprinos zajednici od strane programera širom svijeta.


Ukoliko ste već zadovoljni korisnik ovog operativnog sistema, biće nam drago ako bi ste se priključili Našem udruženju, a ako to niste, pratite Naš sajt jer je u planu organizovanje predavanja, prezentacije i kurseva iz svih oblasti koje uključuju FLOSS (Free/Libre/Open Source Software).

Ciljevi, odnosno djelatnosti udruženja su:

  • Razvoj i promovisanje slobodnih i otvorenih računarskih sistema (engl. Free/Open Source Software), s posebnim naglaskom na GNU/Linux.
  • Prezentiranje primjenjivosti slobodnih i otvorenih računarskih sistema.
  • Razvoj programskih aplikacija s pravom slobodnog umnožavanja, uključujući i umnožavanje izvornog koda aplikacija i promovisanje njihove primjene.
  • Edukacija i promovisanje tehničke kulture iz oblasti informatike.
  • Saradnja sa drugim sličnim organizacijama u zemlji.

 

Statut ULK RS


Poslednje ažurirano utorak, 08 novembar 2011 21:35