Pokrenite Linuks unutar Internet preglednika - Vijesti -
Pokrenite Linuks unutar Internet preglednika

Pokrenite Linuks unutar Internet preglednika

PDF Štampa El. pošta
Napisao Bojana Borkovic   
četvrtak, 19 maj 2011 10:57

Za ime Fabrice Bellard možda nije čulo mnogo ljudi, ali rad koji stoji iza ovog programera svakako je vrijedan pažnje. Ovaj čovjek stoji iza LZEXE engine-a za kompresiju, FFmpeg audio i video konvertera, QEMU emulatora i virtuelizatora, te je nosilac rekorda u izračunavanju broja Pi na 2.700 milijardi cifara u 2009.

Fabrice Bellard je veoma talentovan programer, a njegov nedavni projekt pokazuje još jednom koliko je talentovan. Koristeći super brzi JavaScript engine koji danas podrazumjevano dolaze na svim popularnim Internet preglednicima, uspio je da kreira PC emulator koji se pokreće unutar Internet preglednika. Kao demonstraciju postavio je link na verziju Linuks kernela koji se  pokreće u ovim uslovima.

Bellard je izprogramirao čitav emulator u JavaScript-u i kaže da radi odlično i u Firefox-u 4 i u Google Chrome 11. Budući da  se pokreće u Internet pregledniku ovaj emulator je nezavisan od platforme.

Jedina stvar koju ne može da objasni je zašto JavaScript engine na Mozilla Firefox 4 (Jaeger Monkey) pokreće emulator 2 puta brže nego Chrome-ov V8 engine. Bellard kaže da je kreirao emulator iz zabave, ali i da mu izrada pomogne u pisanju optimizovanijeg koda za JavaScript engine-e.
Verzija Linuks kernela koja se pokreće unutar RAM-a vaše mašine je 2.6.20.

Emulator možete isprobati na : http://bellard.org/jslinux/

Izvor


Poslednje ažurirano četvrtak, 19 maj 2011 11:53