Webian - sve se seli na web - Vijesti -
Webian - sve se seli na web

Webian - sve se seli na web

PDF Štampa El. pošta
subota, 16 jul 2011 14:05

Svi smo svjedoci trenda da web aplikacije sve više zamjenjuju tradicionalne desktop aplikacije. Sve se seli u tzv. "oblak" o kome svi neprestano bruje. Web aplikacije su sjajne, jer nam omogućavaju da ih koristim gdje god da smo, sa bilo kog uređaja koji ima pristup web-u.

Na tradicionalnim desktop računarima, najkorištenija aplikacija je upravo web čitač. Imajući ovo u vidu, autori Webian Shell projekta su kreirali kako kažu: "punokrvni web čitač kome nije potreban desktop". Ideja je da dakle da se tradicionalni interfejs računara koji koristite (bez obzira na OS) zamjeni nečim mnogo jednostavnijim. Budući da je Webian Shell u suštini web čitač, najveći naglasak je upravo na web aplikacijama i njihovom korištenju.

Webian Shell je u ranoj fazi razvoja (v0.01) ali njegov autor ima mnogo ideja u pogledu njegovog daljeg razvijanja. Webian je izgrađen na temelju Mozila Chromlessa projekta, ali kao nezavisan projekat. Budući da je upravo HTML5 učinio web aplikacije interaktivnijim i grafički bogatijim, Webian je izgrađen upravo uz pomoć "alata" kojim je izgrađen i sam web. Webian Shell možete preuzeti u verzijama za Linux, Apple OS X i Windows.

Nakon pokretanja Webiana dočekaće vas jako jednostavan interfejs. U donjem lijevom uglu nalazi se "home" dugme,a klikom na "+" otvarate novi tab za pokretanje neke nove web aplikacije ili web stranice. Kao što je već napomenuto projekat je u ranoj fazi, i biće zanimljivo pratiti njegov dalji razvoj jer je ideja, ako ništa, interesantna.

 


Poslednje ažurirano subota, 16 jul 2011 14:27